Güvenlik ve Kalite
En değerli varlıklarımız, çocuklarımızın odalarını tasarlarken estetik ve kullanışlılığın yanı sıra, daha da önemli olan bir konu da güvenlik ve sağlamlık olmalıdır.
Bu konuda bilinen ve bilinmeyenlerin, özellikle henüz tecrübesi olmayan anneler için, bazılarının üzerinden geçmek faydalı olabilir;
Avrupa Birliği’nden çocuk odalarında güvenlik sertifikası alabilmek için şart olan 00100 standardı şunları gerektirir;
. Toksik olmayan malzemelerin kullanılması.
. Kalite ve sağlamlık açısından uluslararası mobilya endüstrisinin UNI ve UNI EN normlarına uyum.
. Hedef kullanıcı grubu olan çocukların güvenliği açısından:
-Oyuncak güvenliliği EEC N.880376
-Oyun alanları güvenliği EN1176,1/2/3/4/5/6 ve 1117
-Çocuk sağlık ve güvenliği RD 92/59
Mobilya bile küçük çocuklara dişlemek ya da emmek için ilginç gelebilir.
Tüm lake renkleri ve tüm cilalar EN 71/3 ve LD 313/1994(ağır metal testi vs)’e uygun olarak toksik madde içermemelidir. Unutmayın ki gerçek su bazlı boyalı mobilya koku yaymaz ve evinize geldiğinde bir havalandırma sürecine ihtiyacınız yoktur.
Su bazlı olmayan boya uygulayan usta sadece soluyarak zehirlenirken, düşünün ki bebeklerimiz diş çıkarma döneminde bu mobilyaları mutlaka dişleyecek veya emeceklerdir.
Geçtiğimiz senelerde ülkemizde de çıkan bir bilim dergisinde(Focus) yayınlanan bir bebek röntgen fotoğrafı, bebeğin vücudunda minik minik parlayan metal artıklarını göstererek bunların vücuttan atılamadığını da kanıtlamıştır.
Su bazlı boyaların sağlıklı olmaları ve koku yaymamalarının yanı sıra diğer boyalardan çok daha dayanıklı olduklarını biliyor muydunuz?
Çocuk odaları genelde hoyrat kullanılır ve boyaların dayanıklı olması bu sebeple büyük avantajdır. Diyelim ki yine de çocuğunuz zarar vermeyi başardı; su bazlı boya kolaylıkla rötuş tutar, belli etmez. Halbuki diğer boyalarla böyle bir şansınız olmaz.
BedRooms olarak 2000 yılından beri Türkiye temsilcisi olduğumuz İtalyan firmamız Avrupa Birliği’nden çocuk odalarında güvenlik sertifikası alabilmiş ilk ve halen tek firmadır. Su bazlı boya kullanımı da bu sertifikanın ilk şartıdır.
Boyanın yanı sıra mümkünse mobilya kontrplakları da saf ağaç gövde ve dallarından üretilmeli, hiçbir geri dönüşüme uğramış madde veya amonyak gibi maddeler içermemeli ve gerekli her yerde sağlamlık açısından masif ağaç kullanılmalıdır.
Çekmeceler çocukların en sevdiği aç-kapa oyunlarına dayanabilmelidir.
Tüm çekmeceler çocuk fazla çekip beraberinde geriye düşmesin diye gövdeye özel stoplu mekanizmalar ile bağlanmalıdır. Ayrıca frenli mekanizmalar kullanılarak ne kadar hızlı kapatsalar da hem el yaralanmaları, hem de çekmecelerin zarar görmesi engellenmiş olur.
Dolap kapakları çocuklar için bir tuzak olmamalıdır
Dolap kapaklarının menteşe yanındaki aralıklar küçük parmaklar sıkışmasın diye 5 mm.’den az tutulmalı, veya sürgülü kapaklar ile dolapların yan panelleri arasında 12 mm.’den fazla bir aralık bırakılmalıdır.
Her kapalı ünite çocuklar için bir saklanma yeri olabilir.
Dolaplar, sandıklar ve büyük çekmeceler, çocuklar içine saklanmayı eğlenceli bulursa diye yeterli hava almalarını sağlayacak aralıklarla donatılmalıdır.
Sandık kapaklarında 250 gr.’dan fazla bir yük bindiği takdirde yavaş kapanma sistemleri devreye girmelidir.
Çocukların sınırsız hayal gücü ile odaları onların keşif dünyasında sihirli bir kaleye dönüşür.
60cm.’nin üzerindeki her merdiven son basamağa kadar devam eden trabzanlar ile, ve her oyun ve uyuma platformu ergonomik uzunluklarda kenar korumalar ile donatılmalıdır, ve bütün üniteler sıkışmayı önleyecek şekilde tasarlanmalıdır.
Kitaplıklar ve raflar çocuklara tırmanılacak eğlenceli bir ağaç gibi gelebilir ama yerlerinden çıkmayacak şekilde tasarlanmalıdır.
Tüm mobilya yüzeyleri 50 kg.’lık dikey bir darbeye dayanıklı olmaları için test edilmeli, dolap ve kitaplık rafları her iki taraftan gelecek darbelere karşı sabitlenmelidir.
Bütün tekerlekli üniteler darbelere karşı dayanıklı olmalıdır.
Kullanılan tekerlekler stabilite testi, tekrarlı darbelere dayanıklılık testi ve engeller karşısında tekerleklerin yön değiştirme testinden geçmiş olmalı ve gerekli olanlarda güvenlik frenleri bulunmalıdır.
Ve tabii ki çocuk mobilyalarında çocukların söküp yutabileceği hiçbir parça bulunmamalıdır.